Tio nya aidklättrare efter höstens kurser

Under november har klubben hållit två kurser i aidklättring. Instruktörerna Per Forsberg, Martin Meyerman och John Liungman utbildade sammanlagt tio personer i konsten att ta sig uppför en vägg med alla till buds stående medel.

Erik Thorsell aidar på Koskenkorva-väggen. Foto: Oskar Danielsson

Aidklättring handlar om att klättra genom att belasta sina säkringsplaceringar. Det kan användas till att forcera kortare svåra passager på en lång fritur, för att bestiga en riktig big-wall, eller för cragging hemmavid. Göteborg bjuder på mängder av leder som kan bestigas i så kallad “clean” stil, med andra ord aid utan hammare. I princip vilken välsäkrad led som helst kan bli ett fint äventyr, även en blöt vinterdag. Under kursen klättrades till exempel klassiska turer vid Skivblocket och Koskenkorva. Det enda som är viktigt att tänka på är att inte göra åverkan på klippan.

Martin Meyerman instruerar på aidkurs på Koskenkorva-väggen. Foto: Oskar Danielsson

Aidkursen följer Klätterförbundets norm och går igenom grundläggande förflyttningsteknik. Exotiska prylar som stegar, daisys, fifi-krok, skyhooks och jumarhandtag introduceras, liksom olika typer av säkringar som slås in med hammare. Slutligen får eleverna under säkra förhållanden prova på att rigga ett system för repsäkrad soloklättring. Eftersom aid är långsamt, klättrar vi ofta repsolo. Fördelen är att kompisen kan klättra samtidigt bredvid, istället för att stå och frysa.

Är du nyfiken på aidklättring? För att gå kursen bör du ha gått fortsättningskurs först. Läs mer på sidan om kurser. Aidkurser hålls inte så ofta, men om en ni är flera som är intresserade så är chansen större att en kurs blir av!