Göteborgs Klätterklubb erbjuder både nybörjarkurser och kurser för de som redan klättrat utomhus en längre tid. Vi fokuserar på att ge kurser som är säkra, lärorika, och inspirerande.
Kurserna ligger oftast över en helg, och störst utbud har vi på våren. Samtliga kurser följer Svenska klätterförbundets (SKF) normer och rekommendationer, så du kan känna dig trygg att du får en bra kurs med auktoriserade instruktörer. Klubbens instruktörer är examinerade genom SKF, och fortbildar sig regelbundet.
Val av kurs
Om du inte har gått en klätterkurs utomhus tidigare ska du börja med Grundkurs i klippklättring eller Sportklätterkurs. De har inga krav på förkunskaper. Dessa passar även dig som klättrat inomhus och vill ta klivet vidare till utomhusklättring. Vi erbjuder också avancerade kurser med olika förkunskapskrav. I de flesta fall bör du gå Fortsättningskurs i klippklättring innan du sedan går vidare i utbildningstrappan.
Längre ner på sidan finns en utförlig beskrivning av varje kurs.
Vanliga frågor
Vilken kurs passar mig?
Detta är den vanligaste fråga vi får. Börja med att läsa kursbeskrivningarna längst ner på denna sida. Här har vi samlat några vanliga scenarion:
“Jag har inte klättrat alls och vill lära mig om klättring” -> Grundkurs
“Jag har klättrat mycket inomhus, har grönt/rött kort och vill ta steget ut” -> Grundkurs
“Jag är inte intresserad av naturliga säkringar utan bara bult (dvs sportklättring)” -> Sportklätterkurs
Kan jag gå fortsättningskurs utan att ha gått grundkurs först?
I vissa fall kan det vara rimligt att hoppa över grundkurs och gå fortsättningskurs direkt. Om du:
Kan och har god erfarenhet av att bygga topprepsankare på naturliga säkringar.
Har klättrat utomhus på naturliga säkringar regelbundet i minst en säsong.
Det är alltid bra att gå grundkursen även om du lärt dig en del på andra vägar (t ex kompisar, internet, böcker). Grundkursen går på ett systematiskt sätt igenom det viktigaste du behöver kunna för att klättra utomhus, med fokus på att placera kil och kammar för ankare. Har du klättrat mycket, men aldrig lagt kil, så bör du gå Grundkurs. Därmed får du verktyg för att hålla dig själv och de runt dig så säkra som möjligt i klippterräng utomhus. Instruktören är dessutom van vid att ha spridning i gruppen och kommer att kunna hitta utmaningar åt dig oavsett nivå.
Jag är auktoriserad hjälpinstruktör, kan jag gå bredvid på era kurser?
Vi prioriterar hjälpinstruktörer som är aktiva inom klubben. Ibland kan ingen av dem och då finns möjlighet för externa hjälpinstruktörer. Hör av dig till kursansvarig och anmäl ditt intresse så kontaktar vi dig.
När kommer fler kursdatum?
Vi lägger upp kurser så fort våra instruktörer ser att de har möjlighet att hålla kurs. När vi har lagt upp kurser annonseras det på hemsidan och på vår facebook-sida. Håll utkik!
Om inga av våra tider passar er så finns andra arrangörer i Göteborgsområdet till exempel: http://klatterkurs.nu/ och http://www.bohuskk.se/ Vilken aktör du än hittar, se till att de har auktoriserade kurser genom Svenska Klätterförbundet för att du ska få en kvalitetssäkrad kurs!
Grundkurs i klippklättring är de flestas första kontakt med utomhusklättringen. För att gå kursen finns inga förkunskapskrav, du kan vara helt ny, eller så har du kanske klättrat inomhus någon termin och vill ta steget till klippklättring.
I priset ingår lån av all utrustning samt medlemskap i Göteborgs klätterklubb för innevarande år. Grundkursen ger grunderna för att kunna klättra med naturliga säkringar, dvs att man själv sätter olika säkringar (kilar, friends mm) i sprickor. Du lär dig att sätta säkringar, bygga topprepsankare, topprepsklättra, fira dig ner, och att fungera som andreman i ett replag. Efter kursen bör man kunna komma ut och klättra topprep på topprepsankare som man bygger själv.
Nytt för i år är att du kan få grönt kort efter avslutad kurs. Det behövs för att få säkra topprepsklättring på klättergym i Sverige. Det innefattar ett examinerande moment där du visar att du lärt dig hur man säkrar. Kursen följer SKF:s normer för grundkurs i klippklättring.
Kursen sträcker sig över två heldagar, normalt en helg.
För dig som vill klättra utomhus, men inte vill hantera naturliga säkringar (det man främst lär sig på grundkurs i klippklättring), finns nu en kurs i sportklättring.
Sportklätterkursen ger det som behövs för att kunna ledklättra på leder som är helt utrustade med fasta säkringar (borrbultar). Du får bland annat lära dig att ledklättra på bultade leder och att fira. Du får kunskap om bultar, accessfrågor, och mycket mer. Kursen ger mer utrymme för att lära sig klätterteknik än grundkursen. Efter kursen bör man kunna komma ut och ledklättra på bultade leder som är max en replängd långa.
Kursen följer SKF:s normer för Sportklätterkurs. Kursen sträcker sig över två heldagar, normalt en helg.
I priset ingår lån av all utrustning samt medlemskap i Göteborgs klätterklubb för innevarande år.
Fortsättningskurs i klippklättring riktar sig till dig som har gått grundkurs, eller har motsvarande kunskaper, samt gärna erfarenhet från minst en säsongs klättring utomhus. Detta betyder bland annat att du bör ha erfarenhet av att bygga topprepsankare på naturliga säkringar. Se även Vanliga frågor.
Under kursen kan du lära dig bland annat ledklättring på naturliga säkringar, multipitchklättring, multipla firningar, clogging, jumarering eller vad du önskar. Kursen anpassas efter elevernas önskemål och tidigare erfarenhet.
Kursen sträcker sig över två heldagar, normalt en helg. I priset ingår lån av viss utrustning.
Kamraträddning handlar om att själv ta hand om situationer utöver det normala som kan uppstå vid klättring, med sin vanliga utrustning. Kursen är en mycket bra investering som kan rädda dig och din replagskamrat från kniviga situationer. Detta anses av många vara den roligaste kursen att gå!
Du ska ha genomfört Fortsättningskurs, eller ha motsvarande kunskaper. Detta betyder bland annat att du ska kunna leda på egna säkringar. Du ska ha ett normalt utrustningsrack för traditionell klättring.
Räddning 1 handlar om räddning av andreman. Du får lära dig att ta dig ur systemet, hissa andreman, fira med skadad, transportera skadad i otillgänglig terräng, samverka med räddningstjänst, mm.
Kursen hålls normalt en till två gånger per år. Om ni är en hel grupp så kan vi oftast anordna ett särskilt kurstillfälle. Kursen hålls för 3-4 elever.
Detta är den naturliga fortsättningen på Räddning 1. Du ska alltså ha gått Räddning 1, och du bör ha repeterat de momenten innan du går denna kurs.
Räddning 2 handlar om räddnings av försteman, och olika försvårande omständigheter såsom att repet är för kort för att fira ner den skadade, eller den skadade hänger långt åt sidan i en travers. Du får lära dig hur du hanterar utmanande situationer som kan uppstå vid klättring av multipitch, och du får tips om olika genvägar som kan snabba upp en räddning.
Kursen hålls normalt en till två gånger per år. Om ni är en hel grupp så kan vi oftast anordna ett särskilt kurstillfälle. Kursen hålls för 3-4 elever.
Grundkurs i Isklättring riktar sig till dig som vill lära dig att klättra is. Kursen är för dig som har minst motsvarande kunskap grundkurs klippklättring och har viss vana att vistas utomhus på vintern. Kursen följer klätterförbundets kursnorm för grundkurs isklättring.
Kursen sträcker sig över två heldagar, normalt en helg.
I priset ingår lån av isklätterutrustning, men inte varma kläder eller storskor anpassade för stegjärn.
Under kursen kommer du att lära dig bl.a. yx- och fotarbete, replagsarbete, rörelsetekniker, risker med isklättring, placering av isskruvar, topprepsankare på is, hantering av utrustning och kläder, mm.
Kursen genomförs normalt en gång per år om isförhållande råder i närområdet. Max 10 deltagare.
Platsen blir troligtvis Munkedal, med gemensam transport ToR från Göteborg. Resa ingår i priset. Reseersättning utgår till de som kan tänka sig att köra med privat bil.
Klätterledare är en ny utbildning, anpassad för dig som vill kunna agera ledare vid klubbaktiviteter, och kanska påbörja din väg mot att bli klippinstruktör. Målet är att du ska kunna leda en grupp vid topprepsklättring vid din hemmaklippa. Du får lära dig bygga topprepsankare i bultar eller träd, fira ner dig själv, knyta in deltagare i selen, hantera olika problemsituationer, och lära ut grundläggande klättring.
Innan du går kursen ska du ha fyllt 18 år, och gått grundkurs eller sportklätterkurs, eller ha motsvarande kunskap. Du ska också ha klättrat utomhus i två år samt ha kunskaper om första hjälpen.
Kursen har examinerande moment. Den hålls “on demand” och sträcker sig över 1 till 2 dagar beroende på förkunskaper.
Om du siktar mot att bli auktoriserad klippklätterinstruktör behöver du först bli godkänd som hjälpinstruktör. Kursen följer SKF:s norm för Hjälpinstruktörskurs klippa. Du ska ha genomfört fortsättningskurs samt Räddningskurs 1 eller ha motsvarande kunskaper. Kursen hålls normalt över en helg.
Du ska ha ett normalt rack för traditionell klättring.
Du får lära dig att fungera som instruktör i klippklätterarrangemang. Du lär dig metodiska idéer rörande firning, ankarbyggen och placerandet av säkringar, säkringsarbete vid topprepsklättring och mycket annat. Kursen berör också produktsäkerhetslagen ur ett klätterperspektiv.
Kursen hålls ”on demand” för 2-4 elever, och sträcker sig över två dagar.
Detta är ett nytt upplägg för 2018, där du får lära dig grunderna i att klättra kilsäkrade turer på flera replängder. Målet är att du efter denna dag ska kunna ge dig ut med din partner och klättra lättare långturer på 5-8 replängder i sommarförhållanden.
Förkunskapskraven är högt satta: du ska ha kunskaper motsvarande att du gått fortsättningskurs och lett på egna kilar under flera säsonger. Detta beror på att vi kommer att klättra multipitch på riktigt, och ska kunna fokusera just på det som är speciellt med långturer. I detta ingår bland annat planering (val av led, utrustning, taktik, mm), säkringsarbete och kommunikation på långa replängder, långa firningar, problemlösning vid firning, hur man hanterar mentala och fysiska påfrestningar, mm.
Du behöver egen utrustning för traditionell klättring. Introduktionen följer inte någon särskild norm från SKF, men håller motsvarande kvalitet. Utbildningen sträcker sig över en lång heldag, ca 8 timmar. Det rekommenderas starkt att du redan dagen efter ger dig ut och repeterar, så boka in hela helgen!
Kursverksamheten organiseras av idellt arbetande eldsjälar. Under klättersäsongen får vi många frågor och det tar tid att svara alla. Läs noggrant igenom informationen på denna sida så kanske du kan få svar på din fråga redan nu 🙂
Har du ändå frågor om kurser kontakta kurs@gbgkk.nu och räkna med svar inom ett par dagar.