Säkerhet

Göteborgs klätterklubb arbetar aktivt med säkerhet. Det gör vi framför allt genom:

  • ett aktivt underhåll av bultar genom bultkommittén.
  • kurser med auktoriserade instruktörer.
  • kurser i första hjälpen för klättrare.
  • träffar där vi delar med oss av vad vi kan och engagerar nya medlemmar.
  • medlemskap i Svenska klätterförbundet där man arbetar systematiskt med säkerhet och utbildning på nationell nivå och deltar i internationella organ.

I klubben finns stor kompetens, med många medlemmar som har erfarenhet av säkerhetsarbete, sjukvård, höghöjdsarbete och utbildning.

Klättring kan vara farligt

Göteborgs klätterklubb jobbar för att våra medlemmar och andra klättrare ska kunna utvecklas, bli bättre klättrare, och förstå vilka risker de tar på berget. Bästa sättet att lära sig om risker är genom att utbilda sig och skaffa erfarenhet, genom att gå en kurs eller genom att klättra med mer erfarna klättrare.

Vi som klubb har inget ansvar för att en klätterklippa är säker, detta gäller både lösa stenar, flak, block, träd, andra föremål och fasta installationer (ankare och borrbultar). Det är du som klättrare som behöver kunna bedöma om klättringen är tillräckligt säker, utifrån vilken risk du och din klätterpartner är villig att ta. Tänk på att även leder som beskrivs på olika hemsidor eller i guideböcker kan vara svårsäkrade, ha lösa block eller vara dåligt bultade, utan att detta nämns.

Göteborgs klätterklubb har, liksom Kvibergs klätterklubb, en bultkommitté som arbetar aktivt med att inventera, underhålla och byta ut de borrbultar som finns inom vårt verksamhetsområde. Detta arbete gör att de flesta bultar i klubbens område är av god kvalité. Om du som klättrare stöter på en bult som lös, sliten eller trasig, så får du gärna kontakta klubbens bultkommitté. Men om det bara rör sig om en lös hängare så bör du dra åt muttern själv, se nedan.

Lösa bultar

Ibland rapporteras det (både på Facebook och mail till klubben) om lösa bultar på klippor i Göteborgsområdet. Hur gör man då? Vad gör klubben?

När du klättrar är det du själv som står för säkerheten. Det gäller så väl topprep, sport- och tradklättring. Är du ute och sportklättrar är det du som avgör om bulten är säker och om du ska klippa bulten eller inte. Det krävs ingen tillåtelse från bultkommittén för att dra åt bulten själv och man kan inte förvänta sig att någon annan än man själv drar åt bulten inom rimlig tid.

Hittar du en lös bult på en led, dra åt bulten. Använd en 17 eller 19 mm fast nyckel. Det finns även kilpetare med inbyggd nyckel att köpa på Fjällsport eller annan klätterbutik. Använd inte för stor kraft när du drar åt bultar eftersom det bara drar ut expandern. Dessa två videoklipp https://youtu.be/ckriqAAdOWs och https://youtu.be/2ehnmW37rMA handlar om hur du granskar en bult.

Så glöm inte att ta med dig verktyg när du är ute och klättrar sport. Om du inte kan lösa det själv, tipsa andra om att bulten är lös på ett lämpligt ställe, till exempel Facebook. Om du tror att bulten är dålig och borde bytas ut så kontaktar du den klubb som har ansvar för klippan. För Göteborgs Klätterklubb kontaktar du bultkommittén.

Incidentrapportering

Om du råkar ut för en olycka eller en incident (dvs något gick fel men ingen blev skadad), eller om du bevittnat eller hört om något som du tycker bör utredas eller dokumenteras, gör då en alltid incidentrapport. Incidentrapporter utgör ett viktigt underlag för säkerhetsarbetet i Sverige. Din rapport hanteras alltid konfidentiellt.

Här hittar du formulär för incidentrapportering