Vanliga frågor om kurser

Jag har aldrig klättrat innan, vilken kurs passar mig?
Det finns två kurser som inte har några förkunskapskrav:

“Jag har inte klättrat alls och vill lära mig om klättring” -> Grundkurs i klippklättring

Jag är inte intresserad av naturliga säkringar utan bara bult (dvs sportklättring)” -> Sportklätterkurs

Jag har klättrat mycket inomhus, har grönt/rött kort och vill ta steget ut. Vilken kurs passar mig?
Vi rekommenderar att du går Grundkurs i klippklättring eller Sportklätterkurs. Att du redan kan knyta in dig, säkra och klättra på en viss nivå är en fördel, men kurserna innehåller många moment som kommer att vara helt nya för dig. Instruktören kan anpassa nivån till dina förkunskaper. Är ni en hel grupp med liknande förkunskaper kan hela kursen anpassas.

Kan jag gå fortsättningskurs utan att ha gått grundkurs först?
I vissa fall kan det vara rimligt att hoppa över grundkurs och gå fortsättningskurs direkt. Detta gäller exempelvis om du:

  • har god erfarenhet av att bygga topprepsankare på naturliga säkringar.
  • har klättrat utomhus på naturliga säkringar regelbundet i minst en säsong.

Det är alltid bra att gå grundkursen även om du lärt dig en del på andra vägar (t ex kompisar, internet, böcker). Grundkursen går på ett systematiskt sätt igenom det viktigaste du behöver kunna för att klättra utomhus, med fokus på att placera kil och kammar för ankare. Har du klättrat mycket, men aldrig lagt kil, så bör du gå Grundkurs. Därmed får du verktyg för att hålla dig själv och de runt dig så säkra som möjligt i klippterräng utomhus. Instruktören är dessutom van vid att ha spridning i gruppen och kommer att kunna hitta utmaningar åt dig oavsett nivå.

Jag är auktoriserad hjälpinstruktör, kan jag gå bredvid på era kurser?
Vi prioriterar hjälpinstruktörer som är aktiva inom klubben. Ibland kan ingen av dem och då finns möjlighet för externa hjälpinstruktörer. Hör av dig till kursansvarig och anmäl ditt intresse så kontaktar vi dig.

När kommer fler kursdatum?
Vi lägger upp kurser så fort våra instruktörer ser att de har möjlighet att hålla kurs. När vi har lagt upp kurser annonseras det på hemsidan och på vår facebook-sida. Håll utkik!

Om inga av våra tider passar er så finns andra arrangörer i Göteborgsområdet till exempel: http://vertikalverket.se/http://klatterkurs.nu/ och http:/bohuskk.se/ Vilken aktör du än hittar, se till att de har auktoriserade kurser genom Svenska Klätterförbundet för att du ska få en kvalitetssäkrad kurs!

Min kompis är bokad på kurs men den är full, finns det fler platser ?
Normalt är det max fyra elever på en kurs. På vissa kurser som sportkurs och grundkurs kan vi öka till maximalt sex elever. Kontakta instruktören som håller kursen och fråga!

Andra frågor? Kontakta kursansvarig på kurs@gbgkk.nu