Vanliga frågor

Här presenterar vi vanliga frågor vi får i syfte att göra det lättare för dig att snabbt hitta den information du söker

Kurs

Ska jag gå grundkurs eller fortsättningskurs?

Detta är den absolut vanligaste frågan vi får eftersom grundkursen inte har förkunskapskrav, medan många klättrare har viss erfarenhet innan de går sin första kurs. Läs först vår beskrivning av de båda kurserna här.

Fortfarande kvar?

Det är alltid bra att gå grundkursen även om du lärt dig en del på andra vägar (t ex kompisar, internet, böcker). Grundkursen går på ett systematiskt sätt igenom det viktigaste du behöver kunna för att klättra utomhus, med fokus på att placera kil och kammar för ankare. Har du klättrat mycket, men aldrig lagt kil, så bör du gå Grundkurs. Därmed får du verktyg för att hålla dig själv och de runt dig så säkra som möjligt i klippterräng utomhus. Instruktören är dessutom van vid att ha spridning i gruppen och kommer att kunna hitta utmaningar åt dig oavsett nivå.

Att hoppa över grundkursen och gå fortsättningskursen direkt är ditt beslut. Vi kan inte rekommendera det om du inte har fått motsvarande kunskap och dessutom använt den aktivt under minst en klättersäsong.

Behöver jag grönt/rött kort för att gå någon av kurserna?

Nej. Dock finns det andra förkunskapskrav som står beskrivna på kurssidan.

Klätterträffar

När är nästa träff?

Vi annonserar ut alla klätterträffar här på hemsidan och på vår Facebook-sida.

Vilka förkunskapskrav gäller?

I princip ska du kunna klara dig själv. Men på klätterträffarna är vi ganska snälla och hjälps åt. Observera dock att det inte nödvändigtvis finns någon instruktör på plats. Har du aldrig klättrat förr så rekommenderar vi en Prova-på eller Grundkurs.

Klubbresor

Behöver man ha en partner?

Nej! Du kan följa med utan partner, förutsatt att du uppfyller förkunskapskraven. Klubbresor är till för att hitta nya klätterkompisar!

Vilka förkunskapskrav gäller?

Rent generellt gäller att man ska kunna klättra för egen maskin i den miljö vi reser till. Resorna är normalt sätt inte guidade, utan vi ordnar transport och kompisar, och man ansvarar själv för sin klättring. Detta kan dock variera mellan olika resor!

När är nästa resa?

Vi annonserar ut alla klubbresor här på hemsidan och på vår Facebook-sida.