Alla 250 häckande fågelarter är fridlysta i Sverige. Det betyder att man inte får döda dem, ta ägg, störa, flytta bon, eller skada deras viloplatser.
De senaste inläggen från Accesskommittén har innehållit termen “känslig fågel”. Men vad är det, och varför använder man en term istället för att skriva arten?
En känslig fågel är en art som är så ovanlig i Sverige, att om ett fågelpar blir stört under parningssäsong så att de inte kan lägga en kull, så märks det på det generella beståndet. I detta inräknas våra stora rovfåglar. En känslig fågel kan även vara en art som lätt blir störd av människor.
Anledningen till att vi skriver “känslig fågel” istället för korp, bergsuv eller havsörn är för att vi inte vill att äggletare ser vilken art det rör sig om. För att ytterligare försvåra deras letande ber Accesskommittén om visad hänsyn under hela häckningssäsongen, från början av februari fram till juli. Vissa år när våren kommer tidigt (som i år) kan denna säsong bli längre av att det blir två kullar.
Om du tror dig har sett en känslig fågel eller vill veta mer om Accesskommitténs samarbete med Göteborgs Ornitologiska Förening, maila gärna Access@gbgkk.nu så berättar vi mer.