Climb In

Climb In 2024 gick av stapeln 26-28 april. Det blev ett mycket lyckat event, med spännande nattklättring och fest på toppen av Stora Väggen. 2025 kör vi igen, 25-27 april. 

Vi vill tacka alla som medverkade, både gäster och funktionärer! 

Said Belhaj klättrar på Stora Väggen

Vill du veta mer om Climb In?

En av våra tävlingsvinnare Felicia sammanfattade Climb In 2023 med denna artikel:

Climb In är ett klättervenemang på tre dagar som hålls varje år i Utby för att klättra in våren. Hit kommer klättrare från hela Skandinavien.

När man äntligen har tagit sig uppför den asfalterade bilvägen kommer man fram till en äng – Fjällbo ängar. På den här platsen kommer Climb In hållas likt varje år, och just nu är det lugnet före stormen. En mamma och hennes barn leker entusiastiskt med ett leksaksflygplan i den fuktiga gräsmattan. Här kan man inte undvika att lägga märke till den spektakulära naturen. De gamla ekarnas trädkronor pryds av stora gröna knoppar som just håller på att slå ut och i bakgrunden ser man flera mosstäckta stenblock och de majestätiska Utbybergen. Att hela ängen kommer täckas med tält märks inte riktigt. Det vi däremot ser är att det står en person och packar ut bilen en bit nedanför, i slutet på vägen. Antagligen i förberedelse på det stora evenemanget. 

Oscar Palm, 31, är huvudansvarig för Climb In tillsammans med två andra – Love Roos och Alexandra Nybratt sedan ett år tillbaka och ansvarig för att ta med alla grejerna till evenemanget. Han har med allt från kyllådor och grillgrejer till sponsortält och lådor som jag aldrig kunnat vad de innehåller. Det är nästan omöjligt att begripa hur han fick plats med allt i bilen. 
– I och med att det är 50-årsjubileum kommer vi satsa extra mycket med fler sponsorer och fler aktiviteter. 
Climb In är ett klätterevenemang som hålls varje år i Utby för att klättra in våren. Hit kommer klättrare i alla åldrar från hela Skandinavien. Den här gången hålls det från fredag den 28:e april till måndag den 1:e maj vilket är en dag längre än i vanliga fall. Detta året erbjuder de allt från clinics och prova-på klättring till middag på finrestaurang med en föreläsning av en erfaren klättrare. 

Oscar gissar att det kommer omkring 300 klättrare till evenemanget. Förra året var hans första år i evenemanget – samma år som han upptäckte klättring. 

Efter att ha bott i Göteborg i ett år upptäckte han klättringen. Sedan gick allt väldigt snabbt. Redan under hans första år engagerade han sig väldigt mycket i Climb In och började tradklättra tidigt. Tradklättring, eller traditionell klättring är den äldsta formen av klättring där man enbart förlitar sig på sin egna utrustning som man sedan stoppar in i sprickor, till skillnad från sportklättring där det redan finns bultar, metallringar som sitter i berget. Många ser traditionell klättring som den farligare sortens klättring som kräver ett stort fokus och klart tänkande i även de mest stressiga situationerna. Ofta behövs det mycket erfarenhet. Tradklätring är en av de många olika sorters klättring som erbjuds på evenemanget. 

Bland annat erbjuder de bouldring – där man klättrar på låga höjder, men istället för ett rep har man en matta, sportklättring och clogging som är som sportklättring, fast utan en som håller i repet och tar en när man ramlar. När man cloggar sätter man fast sig i repet på ett sätt som gör så att man kan klättra uppåt men inte faller hela vägen ner om man faller. 

När jag sedan ger mig av, så utbyter vi bara ett hastigt adjö. Imorgon kommer vi antagligen träffas igen. 

På lördagen är ängen helt förvandlad. De färgglada tälten sticker ut mot det gröna och ängen som är fylld med människor. Doften av pannkakor sprider sig över hela ängen. Idag är det pannkaksstekning över öppen eld. Jag tar en i väntan på att mitt gäng ska anlända. Tillsammans går vi till skivblocket som är en skivliknande klippa med häftiga formationer och en hyfsad variation i klättringen. Här är jag med Ninja.

Ninja är ett klätternätverk i Göteborgs klätterklubb för enbart kvinnor. Tillsammans har de träffar på olika platser nära Göteborg, men då och då gör de större utflykter utomlands. I en sport dominerad av män kan det vara skönt för kvinnor att hitta ett välkomnande gäng. 

Olivia Langhamer, 46, är medlem i Ninja och deltagande i evenemanget under hela långhelgen. Hon upptäckte Climb In på Facebook för ett år sedan.
– Det var bra organiserat med massa aktiviteter
Enligt henne var allt väldigt bra uppstyrt. Olivia hade bara varit på ett annat evenemang i Bohuslän, men de skilde sig väldigt mycket åt. I Bohuslän var det ett lite mindre evenemang som riktade sig till de som redan hade klättrat ett tag, medan Climb In riktar sig till alla. 

På måndagen – den sista dagen, är allting blött efter att det hade regnat hela natten. Det som egentligen skulle ha varit en glädjefylld dag full av spännande klättring och andra aktiviteter har istället blivit till en grå och tråkig dag utan någon klättring. Ängens frodiga, gröna färg har förvandlats till något annat gråare. Några enstaka regndroppar faller på de få tälten som står kvar. Oscar packar ihop sina grejer. Evenemanget är över, fast det blev ändå väldigt lyckat. Middagen på finrestaurangen blev fullbokad såväl som de flesta clinicsarna. Nästa år kommer ett nytt Climb In med nya möjligheter.